Retete culinare naturiste

Placinta cu spanac si oua de prepelita



Ingrediente umplutura:

14 oua prepelita
300 gr spanac
100 gr branza de vaca
14 oua prepelita
14 cuburi de telemea/cas
sare
piper
marar/patrunjel

* 300 gr aluat de cozonac - fara zahar
 Ingrediente aluat cozonac:
·                                 125 ml lapte dulce la temperatura camerei
·                                 2 lingurite sare
·                                 65 g unt moale
·                                 ou intreg + 1 galbenus
·                                 380 g faina (eu am folosit ungureasca, stiti voi pe care ati testat-o si e mai buna)
·                                 2 linguri zahar
·                                 1.5 cupa mica de drojdie uscata sau 1/2cubulet de drojdie proaspata

Preparare:

           Se face aluatul pentru cozonac. Se poate face si la masina de paine , la programul de aluaturi dulci.  Daca se face la masina de paine se introduc toate ingredientele in cuva, intai cele lichide, apoi cele solide, in caz contrar aluatul se face dupa metoda clasica.
Spanacul daca e proaspat, trebuie oparit 5 minute in apa cu sare, dar asta dupa ce l-ati spalat bine . Se lasa la scurs, apoi se taie marunt.
Se amesteca spanacul cu branza de vaca faramitata, cu patrunjel si marar tocate, apoi punem sare si piper dupa gust.
Intindem aluatul intr-o foaie dreptunghiulara subtire. Ungem aluatul cu spanacul, apoi luam 7 oua de prepelita si le punem in linie (pe lungimea aluatului), procedam la fel si cu telemeaua lasand putin spatiul intre randul de oua si cel de telemea. Apoi se face un nou rand de oua si apoi terminam cu unul de telemea. Rulam cu grija, cat mai strans posibil. Punem placinta intr-o tava mare de cozonac si o ungem cu galbenus de ou. 
Cand este incins cuptorul introducem tava cu placinta, la foc mediu 45-50 de minute.




Chiftele umplute cu oua de prepelita



Umplutura:
§                 oua de prepelita fierte
Invelisul:
§                 300 g carne tocata de pui sau porc
§                 1 cartof
§                 patrunjel sau marar
§                 1-2 catei de usturoi
§                 sare
§                 piper, boia dulce
§                 pesmet
§                 1 ou de gaina sau 2-3 oua de prepelita
§                 Susan
§                  

Mod de preparare chiftele cu oua de prepelita:

Ouale de prepelita se fierb timp de 4 minute, se pun in apa rece 10-15 minute, apoi se curata de coaja.
         Carnea tocata se amesteca cu cartoful ras si scurs bine de suc, usturoiul zdrobit, verdeata tocata marunt, sare, piper, boia dupa gust, ou si o lingura de pesmet sau mai mult, in cazul in care compozitia este inca moale.
         Se formeaza chiftele rotunde din carne, iar la mijloc se pune cate un ou de prepelita fiert. Se trec prin pesmet amestecat cu susan, apoi se prajesc in ulei incins.
        Se pot coace si la cuptor, timp de 30-35 minute, asezate intr-o tava tapetata cu hartie de copt.




Mamaliguta cu spanac si ochiuri de oua


Ingrediente:

·                     mamaliga
·                     400 gr spanac
·                     2-3 catei usturoi
·                     putin ulei
·                     oua de prepelita
·                     sare dupa gust

 Preparare:
               Intai   facem mamaliguta, sa fie mai tare de preferat.
            Apoi se incalzeste ulei intr-o tigaie, se pune spanacul oparit ,scurs de apa si tocat, se caleste iar la final se adauga usturoiul zdrobit. Se poate face si cu lapte si faina, in acest caz se calesc 2 -3 linguri de faina in ulei, apoi se adauga putin lapte, cat sa ramana de consistenta budincii, se fierbe , apoi se adauga spanacul si usturoiul zdrobit.
             Ouale de prepelita  se fac ochiuri, se taie amaliguta cu un pahar , se pune spanacul si la sfarsit ochiul de ou. 



Salata de cartofi cu ton si oua de prepelita


Ingrediente:

·                     5-6 cartofi
·                     150 gr ton afumat
·                     o jumatate de lamaie
·                     o jumatat de ceapa rosie
·                     un gogosar murat in otet
·                     10 oua de prepelita
·                     o jumatate legatura marar verde
·                     sare de mare
·                     piper
·                     ulei de masline.

*in loc de ton afumat, se poate folosi si somon afumat sau ce va place .

Preparare:

   Fierbeti ouale si decojitile. Apoi curatati cartofii, taiati-i in bucati potrivite si fierbeti-i in apa cu putina sare. 
  Intr-un vas de salata amestecati cartofii fierti, ouale de prepelita taiate jumatati, tonul  taiat fasii, bucatelele de gogosar murat sau proaspat, ceapa rosie taiata solzi, mararul verde tocat. 
   Stropiti cu ulei de masline. Asezonati cu sare de mare si piper dupa gust. Dati la rece jumatate de ora. Serviti salata stropita cu zeama de lamaie  in momentul servirii.




Drob de ghebe si oua de prepelita




Ingrediente:

* 700 g ghebe
* 20 oua prepelita
* 5 oua de prepelita fierte
* 1 praz
* 3 ardei galbeni
* 3 ardei kapia
* 4 morcovi fierti
* ulei
* sare, piper

Mod de preparare:

Ciupercile se curata si se spala in mai multe ape, apoi se fierb in apa cu sare.Dupa ce au fiert, se scurg de apa si se taie bucati mai mici.
Legumele se spala si se taie marunt iar ouale de prepelita se fierb.
Intr-o tigaie incinsa cu ulei se calesc putin ghebele cateva minute (pana cand nu mai lasa apa), apoi se lasa sa se raceasca.

Intr-un bol se adauga ghebele, legumele, ouale de prepelita, sare, piper si se amesteca foarte bine.Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se adauga jumatate din amestecul de mai sus .

Se pun ouale de prepelita fierte si se completeaza cu restul de compozitie.
Se da tava la cuptorul preincalzit la foc potrivit  aproximativ 40-45 minute.
Se taie felii doar dupa ce s-a racit!

Bruschete cu oua de prepelita



Ingrediente:

10-12 oua de prepelita (cate unul pentru fiecare feliuta de paine),
1 bagheta mare,
3-4 catei usturoi,
1 bucatica de branza de bivolita (sarata si uscata),
2 lg ulei masline,
 sare si piper.

Preparare:

Se taie bagheta in felii subtirele (aprox 1 cm), si se  pun in tava, pe hartie de copt, in cuptorul incins, pentru cateva minute. Apoi se scot se lasa  1-2 minute sa se usuce mai bine racindu-se. Apoi se freaca cu usturoi si se ung cu lingurita cu putin ulei de masline.             
Pe fiecare felie, se pune pe marginea ei branza de bivolita rasa, formandu-se o gropita in care se pune oul de prepelita. Se pune un praf fin de sare si unul de piper si  se dau din nou la cuptor, pana se incheaga oul si se topeste branzica.

Sunt super bune si de efect. Gustul de branza si usturoi merge de minune cu oul de prepelita.




Salata de tofu cu oua de prepelita



Ingrediente:

 10 oua de prepelita

 o mana de rucola

 150g tofu (cu ardei), taiat cubulete

 cateva frunze de busuioc

 cateva masline

 5 rosii cherry

 5 ridichi


Pentru dressing:

o jumatate de lamaie,

ulei de masline,

sare

Fierbeti ouale de prepelita .Dupa ce s-au fiert, lasati-le 10 minute  intr-un vas cu apa rece.
In acest timp spalati rucola si legumele, taiati ridichile in felii subtiri si rosiile in jumatati sau sferturi.
Dupa ce s-au racit oule, curatati-le de coaja si taiati-le in jumatati.
Amestecati toate ingredientele, stoarceti zeama de lamaie si stropiti salata cu ulei de masline. Adaugati si putina sare.



Oua de prepelita cu sos curry



Ingrediente
20 oua prepelita
4 linguri maioneza
3 linguri mustar
4 linguri iaurt gras
1/3 lingurita curry praf
1 lingurita zeama lamaie
sare
Timp de preparare
15 minute

Preparare

1. Ouale de prepelita spalate se fierb in apa cu sare doua- trei minute si se baga imediat sub jet de apa rece. Apoi se decojesc.

2. Pentru sos se amesteca toate ingredientele de mai sus, se gusta si apoi se combina ouale cu sosul.




Rulouri din oua de prepelita cu sunca



Ingrediente:

sunca din carne de curcan
oua de prepelita

Mod de preparare:

Se spala ouale, se pun la fiert (sunt gata imediat dupa ce apare primul clocot). Se curata cu grija, apoi se taie sunculita (depinde de marimea feliei) in doua sau in trei bucati. Se pune feliuta de sunculita pe o planseta, deasupra se asaza oul, se ruleaza si, cu o scobitoare, se strapunge ruloul.
Ca si “dressing” se face o maioneza cu smantana. ( Se amesteca 5 galbenuse fierte cu 5 galbenuse crude , sare , 1 lingura de mustar, putina zeama de lamiae  apoi se adauga ulei nu foarte mult si smantana cat sa aibe un gust acrisor. Smantana se pune pentru a nu fi gretoasa maioneza.


Rulou din carne cu bacon si ou de prepelita




Ingrediente

Muschiulet de porc 1 kg
Bacon fasii 10 buc
Oua de prepelita 10 buc
Ulei 100 ml
Sare
Piper

Mod de preparare

        Carnea se curata de pielite , se taie fasii si se condimenteaza.
        Ouale de prepelita se fierb in apa cu sare timp de 3 minute, apoi se curata de coaja.
       Se intinde o fasie de carne pe masa de lucru. Se pune o fasie de bacon si oul fiert. Se ruleaza si se imbina cu ajutorul unei scobitori.
       Ruloul se prajeste in tigaie cu putin ulei. Se serveste cu sos de gutui. 


Pentru sosul de gutui:

Ingrediente

Ceapa 1 buc
Gutui 7 buc
Sare, Piper
Vin alb sec 80 ml
Supa de legume 200 ml
Unt 50 g

Mod de preparare


      Gutuile se curata de coaja si de seminte si se taie cuburi.
      Ceapa se toaca marunt si se caleste in unt, apoi se adauga gutuile.
      Se stinge cu vin alb si dupa ce se evapora alcoolul se completeaza cu supa de legume. Se lasa sa fiarba 15-20 minute, se da gust, se pune in blender si apoi se strecoara.
      Sosul obtinut se serveste cald, cu rulourile din carne.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu